Qi Gong

Tai Chi (Chuan) en (Tai Chi) Qi Gong hebben dezelfde oorsprong, het is onduidelijk welke er het eerste was. De bewegingen lijken op elkaar, je kunt het tweelingzusjes noemen. Het verschil zit in de opbouw van de bewegingen en vormen waarbij de eenvoud van Qi Gong opvalt. Dit is de reden dat ik me gespecialiseerd heb in Qi Gong.
Qi (=energie) Gong (=oefening) betekent door oefening de energie weer laten stromen. Wat de acupuncturist met naalden doet en de shiatsu-therapeut met zachte drukkende beweging, doet de cursist met Qi Gong helemaal zelf.
De oefeningen worden met aandacht uitgevoerd, daarbij worden de meridianen (=energiebanen, die door het hele lichaam lopen) geactiveerd, waardoor de energie wordt gereguleerd.

"Qi Gong laat mijn energie stromen."


Het oefenen van deze bewegingskunst zorgt voor een beter lichaamsbewustzijn, een verbeterde gezondheid en een diepere ademhaling. Veel cursisten ervaren het als een moment van stilte en bezinning in hun drukke bestaan. Ook hebben velen het gevoel dat ze zich zelfbewuster en zekerder voelen.

"Maandagavond naar Qi Gong is voor mij altijd weer een fijne ervaring. Na een drukke werkdag kom ik tot rust door de focus te leggen op het hier en nu. De prettige stem, die korte instructies geeft, de rust die er van uitstraalt, helpen mij daarbij."

Qi Gong heeft in China dezelfde status als acupunctuur en shiatsu. Het is een van de vijf traditionele Chinese gezondheidsmethoden, TCG (Traditionele Chinese Geneeswijzen), en de enige waarbij de deelnemer zelf actief aan de slag gaat. Het voordeel daarvan is dat diegenen die de oefeningen enigszins beheerst, zelf actief een bijdrage aan zijn eigen gezondheid kan leveren en daarbij dus niet afhankelijk is van anderen. In die zin staat Qi Gong in China hoog in het vaandel van de gezondheidszorg, er zijn zelfs Qi Gong-klinieken.

Qi Gong is voor iedereen, voor jong en oud, voor mensen die gezond zijn als wel mensen die bepaalde klachten hebben. Omdat de bewegingen eenvoudig en langzaam zijn, kunnen ze gemakkelijk aangepast worden aan een ieders mogelijkheden.

"De lessen brengen mij ontspanning en rust, de ademhaling wordt gereguleerd, fysiek worden de spieren sterker en het uithoudingsvermogen is toegenomen."


   
 
        
Vind mij op facebook Ga naar mijn youtube pagina

De Wilgenboom | Marjolein Brugman | 0575-529270 | 06-46492337 | e: info@dewilgenboom.nl