Taoïsme

De Tao brengt het Ene voort,
Het Ene brengt de Twee voort,
De Twee brengt de Drie voort,
En de Drie brengt de duizend en een dingen voort,
De duizend en een dingen worden gedragen door yin en omhelzen yang
         Lau Tze (Tao te Ching vers 42)


Het Ene wordt ook Wu Chi genoemd, het lege en het volle.
Uit bovenstaande tekst kun je afleiden hoe uit de Ene, de Twee voortgekomen zijn, Hemel en Aarde, ook wel Yin en Yang genoemd, de twee polariteiten, het mannelijke en het vrouwelijke, het scheppende en het ontvangende etc.

Doordat Yin en Yang eindeloos in elkaar draaien, ontstaat een steeds grotere verfijning. De vier oer krachten ontstaan en van daaruit de vijf elementen of energiefases: Metaal, Water, Hout, Vuur en Aarde. Van daaruit komen de acht krachten voort; Water, Vuur, Donder, Meer, Aarde, Berg, Wind en Hemel. En vervolgens de 64 hexagrammen, die we kennen van de I Tjing. Daarna komen de Tienduizend dingen. Een metafoor voor de veelzijdigheid van het bestaan. Uiteindelijk zo allesomvattend dat er weer een Volkomen Leegte, die geheel gevuld is, ontstaat, en zo komen we bij de Wu Chi terug en is de cirkel weer rond.

De taoïsten zien de mens als een microkosmos die dezelfde krachten in zich heeft als het universum. Door de taoïstische training komt de mens weer op een energie niveau dat hij zich weer met de krachten van de macrokosmos kan verbinden. Pas dan kan de mens zijn ongekende mogelijkheden benutten. Dit kun je zien in de breedste zin van het woord, op alle gebieden van het leven, dus zowel in je relaties, je werk, je familie noem maar op.
Zo bezien is de uiterlijke wereld een afspiegeling van de innerlijke wereld, dus verbeter de wereld begin bij je zelf !
Maar dan wel met het oogmerk om de wereld wezenlijk te verbeteren en niet alleen voor je eigen gewin.


   
 
        
Vind mij op facebook Ga naar mijn youtube pagina

De Wilgenboom | Marjolein Brugman | 0575-529270 | 06-46492337 | e: info@dewilgenboom.nl